Vinter surfguide: Udstyret du har brug for til surfing i koldt og køligt vand
January 9, 2025Glitrende bølger i tropiske paradis er ofte det man forestiller sig, når man tænker på surfing. Men vintersurfing har en særlig skønhed og magi, som du ikke bør gå glip af! Dog er der en ekstra udfordring ved vintersurfing, som de tropiske destinationer ikke har: koldt vejr og koldt vand. Men bare rolig; vi er her for at hjælpe dig med at holde varmen i vintermånederne - så gør dig klar til at tage våddragten på!
I denne guide gennemgår vi vores vintersurf-essentials:
Boardshorts and badedragter
Vintervåddragter
Vintertilbehør: støvler, handsker og hætter
Ørepropper
Håndvarmere
Surfboardvoks
Tykke leashes
Fleece and hættetrøjer
En varm hue
Reperation af skader
Vandtætte tasker
Et surfskate
Kvalitets boardtasker
Dine yndlings surfboards
Koldvandsudstyr: her er vores vinter-essentials
At blive udsat for koldt vand har mange fantastiske fordele, herunder styrkelsen af immunsystemet og frigivelsen af endorfiner. Desuden er bølgerne mere dynamiske om vinteren, og der er færre mennesker i vandet! Vær dog opmærksom på, at risikoen for hypotermi er betydeligt højere i koldt vand end i varmere farvande, så det er meget vigtigt at have den rette våddragt og tilbehør. Her er det nødvendige udstyr du har brug for, for at holde dig varm:
Boardshorts og badedragter
Selvom du er godt pakket ind i en varm og tyk våddragt, skal du ikke glemme at tage boardshorts eller badedragter med! Vælg badetøj af god kvalitet, som bliver, hvor det skal under din surflektion. Det er ikke nemt at justere ubehageligt badetøj under en tyk våddragt!
Vintervåddrakter
I vintersæsonen anbefales det, at have en tyk våddragt på, for at holde sig varm og mindske risikoen for hypotermi. En fuld våddragt er ideel til kølige vinterdage, da den dækker hele kroppen fra ankler til håndled. Våddragter fås i forskellige tykkelser. Disse er velegnede til vintersurf:
Tykkelse til køligt vand
3 mm våddragt: Når vandtemperaturen er omkring 15°C, er en 3 mm våddragt, f.eks. en 3/2 mm, et godt valg. Der er generelt ikke behov for hætter, handsker eller støvler.
4 mm våddragt: Til køligt vand omkring 12°C, bør man iføre sig en tykkere våddragt og måske endda et par våddragtsstøvler. En 4/3 mm kan være et godt valg.
Tykkelse til koldt og iskoldt vand
5 mm våddragt: Når vandet er omkring 10°C, har du brug for en våddragt med en tykkelse på cirka 5 mm. Vi anbefaler, at du også bærer en hætte, handsker og støvler.
6+ mm våddragt: Når vandtemperaturen falder under 6°C, er det tid til at tage de virkelig tykke våddragter frem! Du vil ikke risikere hypotermi, så en hætte, tykke handsker og støvler vil klart anbefales. En våddragt med hætte og i fuld længde vil være at foretrække her.
Læs mere om våddragter i vores våddragt guide.
Våddragttykkelses-tabel: få den rette tykkelse til vinteren
Vintertilbehør: støvler, handsker og hættene
Når vandtemperaturen er under 15° Celcius anbefalder vi at bruge ekstra surftilbehør for at holde sig varm.
Våddragtstøvler: At bære støvler under surfing er en god måde at holde tæerne beskyttet mod det kolde vand. De giver også en ekstra beskyttelse mod skarpe overflader under fødderne. Når du tager støvlerne på, skal du sørge for at trække våddragtens ender over dem! Ellers kan støvlerne blive fyldt med vand gennem våddragtens ankellukninger.
Våddraghandsker: Hold dine fingre varme med et par handsker! Neopren handsker og vanter fås i forskellige varianter, såsom femfingerhandsker for smidighed og vanter, der holder dine hænder varme.
Våddragthætter: Hætter kan være indbygget i eller tilføjet til din våddragt.
Ørepropper
En tilstand kaldet exostosis, også bedre kendt som surferøre, kan forårsage høretab og kan være en konsekvens af udsættelse for koldt vand og vind. Derfor er det en god idé at medbringe ørepropper for at beskytte dine ører!
Håndvarmere
Når du vender tilbage til stranden efter en kold surflektion, kan det føles virkelig dejligt at have håndvarmere blandt dine ting, som du kan varme hænderne med.
Surfboardvoks
Vi bruger forskellige typer af surfvoks afhængigt af vandets temperatur. Til vintersuring bruger vi enten køligt vandvoks, koldvandsvoks eller iskoldt vandvoks. Den blødeste voks anvendes til de koldeste farvande og er nem at påføre.
Surfboardvoks-tabel: voksen du har brug for til vintersurfing
Køligt vandvoks: Du kan bruge koldvandsvoks til dit board i vand med temperaturer omkring 14-18° Celcius (57-64° Fahrenheit).
Koldt vandvoks: Når vandtemperaturen er mellem 10-14°Celcius (50-57° Fahrenheit) kan du bruge koldvandsvoks.
Iskoldt vandvoks: For de modige surfere, der går i vandet, når temperaturen er under 10° Celcius (50° Fahrenheit), anvender du voks til iskoldt vand.
En tyk leash: Forholdene er normalt lidt hårdere, når man surfer om vinteren, hvilket kan kræve, at du bruger en tykkere leash end normalt. Du vil ikke risikere, at din leash knækker!
Fleece og hættetrøjer: Der er intet som at tage en varm fleece eller hættetrøje på efter en dag i koldt vand! Hold dig varm i kvalitetsbeklædning, der både ser pænt ud og er behageligt at putte sig i.
En varm hue: Hold dit hoved og dine ører varme før og efter din surflektion med en varm og stilfuld hue.
Reperation af skrammer: Da vinterforholdene normalt er lidt hårdere, er risikoen for at få skrammer høj. Vær forberedt med et reperationssæt til skrammer, for en sikkerheds skyld!
Dry bags: En dry bag er fantastisk at have med dig, for at holde dine ting tørre i våde forhold. Den er også ideel til det modsatte formål: at opbevare dit våde badetøj i tasken, så dine andre ting ikke bliver våde og beskadigede. Der er intet værre end at gå rundt med våde ting i kolde temeraturer.
Et surfskate til dage med fladt hav: Medbring en surfskate på dit vintereventyr, hvis vejret tillader det. Det er en god mulighed for at øve dine surffærdigheder på land, når bølgerne svigter.
En kvalitets boardbag: Sørg for, at transportere dine værdifulde surfboards på den mest sikre måde! En god kvalitets boardbag er uundværlig til at beskytte dit surfboard under rejsen til og fra destinationen. Det er en god idé at give boardet ekstra polstring i tasken ved at pakke det ind i håndklæder og tøj.
Og selvfølgelig dine yndlings surfboards: Tag dine yndlings surfboards ud af samlingen og meddring dem på dette vintereventyr.
Surfdestinationer: vores yndlingssteder at surfe om vinteren
Få den fulde vinter-surfoplevelse ved at udforske fantastiske surfspots og nyde tiden uden for vandet med spændende udflugter og hyggelige stunder sammen med andre surfentusiaster. Opdag vores surfcamps, ideelee til din vinterferie:
Tjek vores sommer surfcamps.