Udstyrssnak: Dit første performance surfboard
November 5, 2023Du bliver oftest mere uafhængig og selvsikker, når du når det her niveau, hvilket også betyder, at du bliver mere krævende angående, hvilket surfboard du bruger. Det er dog stadig vigtigt, at du bliver ved med at træne på både longboards og high performance boards. Vores hovedinstruktør i Portugal João Durào forklarer her, hvilket surfboard du med fordel kan anvende.
Hvis du bruger et Malibu eller funboard, når bølgerne er gode, kan du stadig udvikle dig meget. Et større board giver en masse fart, når du padler og giver dig mulighed for at fange flere bølger. På de gode dage er det vigtigt at øve teknikken og få styr på de hurtige vendinger for at udvikle teknikken og stilen. Shortboards
Niveau 3 surferen vil som regel forsøge at nå et endnu højere niveau og begynde at kopiere, hvad de professionelle gør og her er det meget almindeligt, at man vil prøve kræfter med et mindre board. Det er dog utroligt vigtigt, at man får et board med en shape, som passer til ens niveau, ellers bremser man hele sin udvikling. De vigtigste ting at overveje er: højde, vægt, niveau og ikke mindst hvilken type bølger, man vil surfe.
Når du skal vælge dit første shortboard er det vigtigt at være opmærksom på, at boardet skal have en volumen, som øger flydeevnen, stabilitet, balance, kontrollen og farten, men ikke mindst stadig giver massere af fart, når du padler, så du stadig får fart nok til at fange bølger. Hvis boardet bliver for smalt og tyndt mister du progressionen, så du kommer til at kæmpe mod udstyret i stedet for med det. Et af vores bedste råd er derfor at være ydmyg, når du vælger dit første shortboard, så du får et board, som passer til dig og ikke et, som arbejder mod dig. Et andet godt råd er at finde et board, som ikke er mindre end 30 liter. Kig efter et board, som er shaped til små og mellemstore bølger. De forskellige dele på boardet såsom lav rocker, vil også hjælpe dig til at udvikle dig hurtigere.
Materiale
Niveau 3 surferen kan godt vælge at tage skridtet videre fra plastic boards såsom Nsp, Ding it, Bic til polyester-/styrofoam eller glasfiber boards, men hvis du ikke er alt for erfaren og ikke surfer hver uge, og målet er at have det sjovt og hygge sig på vandet, så kan man let fortsætte med et godt epoxyboard. Et epoxy board er nemlig mere hårdfør og vanskeligere at ødelægge. Der er mange mærker, som laver gode epoxy boards såsom Nsp, Torq, Ding it og surf series.
Når du udvikler dig mere, kan det være værd at bytte til glasfiber eller letvægts epoxy board, og her er der også mange gode mærker at vælge mellem som for eksempel: Lost eller Al Merrick fra Californien, som har nogle gode shapes, som er gjort for små til mellemstore bølger. Der findes også australske shapes såsom: Chilli surfboards, Dhd and Js. I Europa har vi Super Brand, Pukas og Bradley. Husk dog på, at glasfiber og letvægts epoxy er skrøbeligt, så vær forsigtig, når du transportere dit board.
Fins
Når man snakker om finner er nøgleordet anvendelighed og smag. Prøv for et eksempel at bruge single fin eller twin fin i et point break, eller når der er forholdsvis lette forhold for at mærke forskellen. Når forholdene er vanskeligere og hurtigere kan det være en fordel at gå over til tre eller fire finner for at mærke, hvilken forskel det gør for dit board. Antallet af finner, vil ændre på hastigheden, kontrollen og balancen på dit board, men det er forskelligt, hvad folk er til, så der findes ikke et klart svar. Det er dog vigtigt at overveje længden af finnerne i forhold til din størrelse og materialet for at finde det bedste valg.
QUICK FACTS ABOUT THE FUNBOARD AND BIG SHORTBOARDS: Size: 6 – 7 feet
Leash: Approximately same size as your board
Fins: 3-4 fins, depending on the conditions
Material: Foam core and epoxy, polyester or polyethylene cover on top