Wetsuit-guide-find-the-one-for-you-Hoddevik-Lapoint-surf-camp
  • Lapoint
  • Blogg
  • Guide til våddragt: Sådan vælger du den rigtige slags våddragt i forhold til størrelse, tykkelse og type

Guide til våddragt: Sådan vælger du den rigtige slags våddragt i forhold til størrelse, tykkelse og type

December 11, 2024

Der findes forskelligt godt udstyr, som kan hjælpe dig, når du surfer i kolde temperaturer, og våddragten er nummer et på den liste. Det kan dog være en jungle at navigere markedet for våddragter, så vi har lavet denne guide for at hjælpe dig med de forskellige variable, der har betydning for dit valg.

Vi kommer til at svare på spørgsmål som; “Hvilken størrelse skal jeg vælge?”, “Hvordan fungerer en våddragt?” og flere, så du endeligt kan svare på “Hvilken våddragt skal jeg vælge?”.

surfers-getting-ready-ervik-norway-lapoint-surf-camp

I denne guide gennemgår vi:

  • Hvorfor har du brug for en våddragt

  • Sådan vælger du den rigtige størrelse

  • Hvilken tykkelse skal du bruge

  • De forskellige typer våddragter

  • Våddragt lukkesystemer

  • Tilbehør til våddragt

  • Tips og tricks

  • Opsummering

Woman-surfing-hoddevik-norway-wetsuit-lapoint-surf-camp

For at gøre jagten på den rigtige våddragt lettere splitter vi denne guide op i tre dele:

  • Størrelse og pasform for våddragt

  • Tykkelse af våddragt

  • Type af våddragt

Hvordan fungerer en våddragt, og hvorfor skal du bruge en?

Wetsuits-hoddevik-norway-lapoint-surf-camp

Det korte svar: Formålet med en våddragt er at holde din krop varm, når du surfer i koldere temperaturer, og særligt om vinteren.

Våddragter er lavet af neopren, et syntetisk gummimateriale som holder sig fleksibelt ved forskellige temperaturer. Der er mange forskellige typer og tykkelser, når det kommer til våddragter, som hver har sit formål. Din våddragt fungerer som dit skjold mod kulden, og neoprenen er det, som beskytter dig. Våddragten fanger et tyndt lag vand mellem neoprenen og din hud, som din krop opvarmer, og det isolerer og holder dig varm - derfor hedder de også våddragter.


Størrelse og pasform: Hvor tæt skal en våddragt sidde?

Lad os starte med det klassiske spørgsmål: “Hvordan ved jeg, om våddragten passer?”. Det spørgsmål er godt, for det er essentielt for, at du kan surfe komfortabelt. En våddragt bør føles som et ekstra lag hud, så det kan holde dig varm i vandet. Våddragten må altså hverken være for tæt eller for løs.


Hvis våddragten sidder for tæt, kan det begrænse din fleksibilitet, og måske endda skabe vejrtrækningsproblemer. Hvis våddragten sidder for løst, vil der strømme for meget vand gennem åbningerne, som skylder det varme vand ud - også kaldet flushing. En våddragt, som passer godt, skal skabe et tyndt lag varmt vand mellem neoprenen og din krop.


Putting-on-wetsuit-hoddevik-Lapoint-surf-camp

Flushing er et surf begreb, der betyder at det tynde lag varme vand i våddragten bliver skyllet væk af friskt koldt vand. Hvis du konstant oplever flushing, så hjælper det ikke at bruge en tykkere våddragt - du bliver kold alligevel. Du bør derfor i stedet prøve en mindre størrelse.


Husk: Ligesom størrelser kan variere for normalt hverdagstøj fra forskellige mærker, kan surf tøj også. En størrelse fra et mærke kan altså være anderledes for et andet mærke. Brug noget tid på at undersøge det specifikke mærkes anvisninger for størrelser, og prøv evt. en våddragt i virkeligheden, som du overvejer at købe.

Hvordan føles en godt passende våddragt?

  • Det skal være lidt besværligt at få våddragten på, men når den er på, bør det føles let at bevæge dig rundt.

  • Ikke for stram om halsen; du skal kunne trække vejret normalt.

  • Ikke så løs så dragten folder.

  • Ikke så løs at vand strømmer ind, og du oplever flushing.

  • Våddragten bør sidde komfortabelt og pænt omkring skuldrene.

  • Der skal ikke være folder i armhulerne.

  • Du skal kunne udføre en squat og strække dine arme, med dragten på, med kun lidt modstand.

  • Knæbeskyttelse bør sidde lige over knæet.

  • Våddragten bør gå lige til håndled og ankler.

  • Der skal ikke være folder i neoprenen, når du har dragten på; den bør ligge fladt over hele kroppen.

Størrelsesanvisninger for våddragt

Prøv at kigge på disse størrelsesanvisninger fra mærket Deeply som en guide til våddragtsstørrelser, men husk at størrelser kan være forskellige for forskellige mærker. En våddragt kan også give sig lidt med tiden, jo mere du bruger den, så den må gerne være lidt stram, når den er helt ny.

Wetsuit-size-surf-guide

Tykkelse: Hvor mange millimeter bør din våddragt være?

Man-surfing-norway-wetsuit-lapoint-surf-camp

Tykkelsen er noget af det vigtigste, når du køber en våddragt, da det har stor indflydelse på, hvor varm den vil være - jo tykkere en våddragt, desto varmere vil den være. Før du køber en våddragt skal du derfor stille dig selv nogle spørgsmål:


  • Hvilken temperatur har vandet der, du vil surfe?

  • Planlægger du at surfe i så forskellige temperaturer, at du måske skal bruge flere våddragter?

Hvad betyder numrene?

women-putting-on-wetsuit-ericeira-lapoint-camp

Numrene på en våddragt indikerer tykkelsen af neoprene omkring torso og yderligere dele, og der måles i millimeter. Jo tykkere neoprene, jo varmere dragt.


Lad os f.eks. kigge på en 4/3 våddragt: Tallet 4 betyder, at våddragtens neoprene er 4 millimeter omkring torsoen, og tallet 3 betyder, at der er 3 millimeters neoprene ved yderligere dele - som arme og ben. Torsoen er varmere, så våddragten bedre kan holde din krops core varm. Tyndere neoprene er mere fleksibelt, så det er godt til yderligere dele - eks. arme og ben. Tykkelsen på våddragter til surfing ligger typisk mellem 1-6 millimeter.


Hvad med en 6/5/4 våddragt? Når en våddragt kun har et tal, angiver det tykkelsen omkring torsoen. To tal indikerer tykkelsen omkring torso og yderligere dele. Når en våddragt har tre tal, indikerer det:


6/5/4: 

6 = Tykkelse omkring torso 

5 = Tykkelse ved ben 

4 = Tykkelse ved arme


Våddragt tykkelse oversigt: Find den rigtige tykkelse i forhold til vandets temperatur

Wetsuits-for-different-temperatures-lapoint-surf-camp

Ved varmt og tropisk vand

people-in-rashguard-in-costa-rica-lapoint-surf-camp

Rashguard eller badetøj: Hvis vandtemperaturen er over 25°C, har du normalt ikke brug for en våddragt, og kan bruge en rashguard i stedet. Du kan også surfe i bikini eller badebukser.


1 til 2 mm våddragt: Det er en fin tykkelse til vand omkring 20°C; du behøver ikke noget ekstra tilbehør. Kortere våddragter, som en springsuit eller short John/Jane er også passende!

Ved koldt vand

man-surfing-in-alentejo-lapoint-surf-camp

3 mm våddragt: Når vandtemperaturen falder til under 20°C, er en 3 mm våddragt et godt valg. Vi anbefaler en 3/2 våddragt for at vinde lidt ekstra fleksibilitet. Du behøver ikke hætte, handsker eller støvler/sko.


4 mm våddragt: Hvis du skal i lidt koldere vand omkring 15°C, bør du have en lidt tykkere våddragt på, og måske også hoppe i nogle støvler/sko.

Ved rigtig koldt vand

man-surfing-in-hoddevik-in-winter-lapoint-surf-camp

5 mm våddragt: Når vandet er omkring 10°C, skal du bruge en våddragt omkring 5 mm tyk, og vi anbefaler også at bruge hætte, handsker og støvler.


6+ mm våddragt: Når vandets temperatur kommer under 6°C, er det tid til de rigtig tykke våddragter! Du må ikke risikere hypotermi, så på med hætte, tykke handsker og varme støvler - det kan være en fordel med en våddragt med integreret hætte.

Note: Vores retningslinjer her er anbefalinger, ikke hårde fakta. Tykkelsen du har brug kan afhænge af mere end bare vandets temperatur. Det kan f.eks. have stor betydning, hvor varm luften er, hvor meget det blæser, hvor aktiv du er, når du surfer, og din egen tolerance over for kulde.

Våddragt type: Hvilken længde passer dig?

surfers-on-beach-in-norway-lapoint-surf-camp

Vælg en våddragt type, som passer til både dine egne præferencer og de forhold, du forventer at surfe i. Der findes flere forskellige typer våddragter; her er nogle typiske slags:

  • Fuld længde med hætte

  • Fuld længde

  • Springsuits

  • Long John/Jane

  • Short John/Jane

  • Korte ærmer, steamer

  • Rashguards (teknisk set ikke en våddragt, men et alternativ!)

Fuld længde våddragt med hætte

En fuld længde våddragt med hætte holder ikke bare din krop, men også dit hoved, varmt. Denne type våddragt er at foretrække i koldt vand. Hvis du planlægger at surfe gennem den skandinaviske vinter, så er en fuld længde våddragt med hætte et rigtig godt valg.


Fuld længde våddragt

Som navnet antyder, dækker en fuld længde våddragt hele kroppen (til håndled og ankler), og den sørger for, at du kan holde varmen, mens du surfer. De findes i forskellige tykkelser, til alle slags vandtemperaturer, og er meget populære.


Springsuits

Springsuits bruges ofte i overgangssæsoner, når det er for varmt til en fuld længde våddragt, men for koldt til eks. bare en rashguard. De kommer i forskellige variationer, eks. korte ben og lange ærmer.


Long John/Jane våddragt

Denne type dragt ligner en klassisk fuld længde våddragt, men forskellen er, at den ikke har ærmer, samt typisk vil være lavet af tyndere neopren. Det kan være en fordel ikke at have noget modstand for armene, når du skal padle. Der findes også variationer med korte ben, der kaldes short John/Jane.


Korte ærmer steamer våddragt

Stort set identisk som Short John/Jane våddragter, men forskellen er, at ærmerne er lidt længere og ligner t-shirts ærmer.


Rashguards

En rashguard er en trøje, der er lavet af UV-beskyttende materialer, typisk lycra. Det er et perfekt valg, når du surfer i tropisk varmt vand, og du ikke ønsker at have våddragt på - men stadig noget til at beskytte overkroppen mod solen.


Våddragt lynlås type: Hvilket lukkesystem skal du have?

woman-surfing-in-fuerteventura-wetsuit-lapoint-surf-camp

Nu du ved en masse om størrelse og tykkelse på våddragt, er det tid til at kigge på, hvilken slags våddragt, du foretrækker. Det kommer mest af alt an på din egen stil og præference, og hvor mange penge, du tænker at bruge. Der findes tre forskellige typer lukkesystemer for våddragter.


Her er de tre typer lukkesystem:

  • Back-zip

  • Chest-zip

  • Zipperless

Back-zip

back-zip-wetsuit-lapoint-surf-camp

Denne type våddragt har en lynlås ned langs ryggen, og den er derfor nem at tage af og på - fordi hele ryggen kan åbnes. De er typisk billigere, og derfor gode, hvis du arbejder indenfor et budget. Ulemper er, at de beskytter mindre mod flushing, og begrænser fleksibilitet i overkroppen en smule.


Fordele og ulemper: 

+ Let at få af og på 

+ Billigere

- Ikke optimal mod flushing 

- Vand kan sive ind af syninger på ryggen


Chest-zip

Chest-zip-wetsuit-woman-in-hoddevik-lapoint-surf-camp

Denne type har en lynlås på brystet, og en skåret åbning ved halsen, som hele kroppen skal gennem. Det skaber en tæt lukning omkring halsen, som beskytter mod gennemtrængning af vand.


Fordele og ulemper: 

+ God til at holde dig varm 

+ God bevægelighed for overkroppen 

- Sværere at få af og på


Zipperless

woman-paddling-fuerteventura-lapoint-surf-camp

Denne type har slet ingen lynlås, og er derfor ofte set for våddragter, der prioriterer god bevægelighed over varmefunktion; man ser det altså ofte for lettere våddragter.


Fordele og ulemper: 

+ God bevægelighed og komfort 

+ Ingen chance for, at lynlås går i stykker 

- Typisk tyndere end våddragter med lynlås 

- Ofte dyrere end våddragter med lynlås


Tilbehør til våddragter

Hvis du surfer på kolde spots, så er det en god idé med noget ekstra udstyr for at holde dig selv varm. Når vandet er 15 grader eller koldere, kan følgende være godt at have med:


Våddragt støvler: Neopren støvler er gode til at beskytte dine tæer og fødder for koldt vand og hård havbund.


Våddragt handsker: Handsker og luffer af neopren kommer i forskellige variationer, eks. med og uden fingre, og hjælper med at holde hænderne varme.

Guldkornene: Vores bedste tips og tricks

wetsuit-hoddevik-ervik-lapoint-surf-camp

Hvordan får man en våddragt af og på

En våddragt bør føles som et ekstra lag hud, men det kan kræve noget energi og teknik at få af og på. Her er lidt tips til at gøre dig liv så let som muligt:

  • Hav styr på, om du har en back- eller chest-zip våddragt, så du tager dragten på den rigtige vej. Intet skriger nybegynder på stranden som en våddragt, der sidder omvendt på.

  • Tjek også, at din våddragt ikke er på vrangen. Hvis det er tilfældet, så er det af med den og forfra.

  • Når det er tid til at tage våddragten af, kan du forestille dig, at du skræller den af din krop. Start ved halsen, og arbejd ned mod fødderne - som skrællen på en appelsin.

  • Tag handsker på sidst, og tag dem af først.

  • Lad være med at bruge neglene, men brug i stedet fingrene!

  • Vær forsigtig; du kan skade syninger og neoprenen, hvis du er for voldsom.

  • Hvis du har våddragtstøvler på, så hav din våddragt ud over halsen på støvlerne - ellers vil vand løbe fra våddragten direkte ned i støvlerne.

woman-putting-on-wetsuit-hoddevik-lapoint-surf-cmap

Step by step til at få våddragten på:

  1. Fødder: Start med at få våddragten over fødder og ankler.

  2. Knæ: Knæbeskyttelse bør være lige på dine knæ. Vær sikker på, der ikke er nogle folder langs benene og bagsiden af særligt knæene.

  3. Hofter: Træk stille og roligt dragten over dine hofter, så den passer godt og tæt.

  4. Torso: Sørg for der ikke er nogle folder, før du tager ærmerne på.

  5. Ærmer: Tag et ærme på af gangen, og sørg for ikke at dreje neoprenen. Du skal ikke have for meget luft mellem neoprenen og dine armhuler; det vil begrænse din fleksibilitet.

  6. Sidste check: Afhængig af hvilken slags våddragt du bruger, luk lynlåsen og ret dragten til, så alt sidder komfortabelt, og du er klar til bølgerne!

Sådan vasker du en våddragt

Når du afslutter din surf session, og tager våddragten af, så kan du med fordel lige skylle den med noget fersk vand for at fjerne sand og havvand - helst hurtigst muligt, og både inder- og ydersiden. Våddragter må kun håndvaskes. Du kan bruge nogle specielle produkter til våddragt, men en mild sæbe uden vaskemiddel virker helt fint.


Sådan tørrer du en våddragt

Efter at have vasket din våddragt skal du hænge den til tørre med vrangen ud. Våddragter må aldrig komme i vaske-/tørremaskine eller hænges på en bøjle - det er ikke godt for neoprenen.


Hvad skal du have på under en våddragt?

Det er helt op til dig selv! Nogle foretrækker at have bikini eller badebukser under, mens andre foretrækker at køre commando - måske ikke en god ide, hvis du låner/lejer våddragt. The sky’s the limit!


Opsummering

women-holding-surfboards-hoddevik-lapoint-surf-camps

Nu har du styr på alt, du bør vide, før du køber den rigtige våddragt for dig, men lige for at opsummere:

  1. Find den rigtige størrelse til dig

  2. Find den rigtige tykkelse til dig og de forhold, du forventer at surfe i

  3. Vælg hvilken type våddragt og lynlås, du foretrækker.

  4. Du er klar til at finde den rigtige våddragt for dig!

  5. Happy surfing!